De 100 beste gedichten van de Turing Gedichtenwedstrijd 2013

 
 
 

 
 
 
Facebook icon     Twitter icon     Forward icon  
 
 
 
 

DE HONDERD BESTE GEDICHTEN VAN DE 5e EDITIE VAN DE TURING GEDICHTENWEDSTRIJD (VERSCHENEN 27 JANUARI)

Prijsuitreiking 5 februari 2014

De jury heeft een keuze gemaakt uit de bijna tienduizend gedichten die zijn ingestuurd voor de 5e editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. De prijswinnaar zal bekend worden gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Zuiderkerk te Amsterdam.

 

 

  Book Turing Gedichtenwedstrijd 2013
   

‘Waar niemand ooit nog thuiskomt, daar begint de poëzie.’

Aan de slotregel van het laatste gedicht dat Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands schreef, ontleent de vijfde bundeling van de honderd beste gedichten van de Turing Gedichtenwedstrijd haar titel. Het prachtige gedicht bevat een helder statement. Wat poëzie precies is, weet de dichter niet. Wel waar je haar aan kunt treffen: daar waar niemand ooit nog thuiskomt.

Aan deze tocht vol gevaren waagden zich de meer dan drieduizend deelnemers aan de Turing Gedichtenwedstrijd. Samen leverden zij bijna tienduizend gedichten in. De beste honderd gedichten werden op basis van anonimiteit beoordeeld door een jury onder leiding van Joke van Leeuwen en gepubliceerd in deze bundel. De winnaar wint een prijs van tienduizend euro en de drie beste gedichten worden gepubliceerd in De Gids. De bundel wordt verstuurd naar de leden van de Poëzieclub, die deze wedstrijd samen met het Poëziecentrum Gent en de Turing Foundation organiseert.

De Turing Gedichtenwedstrijd vindt jaarlijks plaats. De sluitingstermijn voor de gedichten is medio november. De prijsuitreiking vindt plaats op de laatste dag van de Poëzieweek.

De jury van de Turing Gedichtenwedstrijd wisselt elk jaar van samenstelling. Dit jaar bestaat de jury uit juryvoorzitter Joke van Leeuwen (dichter en schrijver), Rob Schouten (dichter en criticus), Jannah Loontjens (dichter en criticus), David Troch (dichter en winnaar van de derde editie) en Pieter Geelen (oprichter van de Turing Foundation).

Daar begint de poëzie. De 100 beste gedichten uit de Turing Gedichtenwedstrijd 2013
ISBN 9789461643001 | 124 PP | PPB | €14,95

Zie voor meer informatie www.turinggedichtenwedstrijd.nl

 
 
 
         
 

Voor meer informatie, VERZOEKEN OM INTERVIEWS MET EEN VAN DE KANSHEBBERS of de aanvraag van een recensie-exemplaar neem contact op met Uitgeverij Van Gennep, afdeling Publiciteit

 

Uitgeverij Van Gennep BV
Nieuwezijds Voorburgwal 330
1012 RW, Amsterdam
publiciteit@vangennep-boeken.nl
020-6247033