Facebook Twitter

De dood en het meisje

Auteur Elfriede Jelinek
ISBN 9789055156320
Verschijningsdatum 16-6-2006
Prijs € 14,95
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Ria van Hengel

Doornroosje: Heet u alleen maar Prins of bent u het? Onzin. U moet het zijn, anders sliep ik immers nog. Maar wie bent u eigenlijk echt? Over welk land denkt u te gaan regeren? Ik wed het mijne. En daarvoor heb ik me aan die doorn gestoken of wat het ook was. (...) En toen was ik weg. Afgelopen. Black-out. Einde verhaal.

De dood en het meisje bestaat uit vijf toneelstukken met sprookjesheldinnen of twintigste-eeuwse vrouwelijke iconen in de hoofdrol. Doornroosje filosofeert over haar slapende bestaan en de kus van haar prins. Jackie Kennedy babbelt over haar transformatie van jong wicht tot wufte first lady. Rosamunde, het alter ego van de schrijfster, breekt zich het hoofd over de problemen van de succesvolle vrouw. Sylvia Plath en Ingeborg Bachmann leven zich uit op het geslachtsdeel van een ram.

Jelinek reduceert de mythische vrouwenfiguren tot hun kern: het zijn van een object. Hier spreken de prinsessen van de moderne tijd zich eindelijk uit. De koningsdrama’s van Shakespeare hebben met deze prinsessendrama’s een parodistische pendant gekregen.