Facebook Twitter

De dochter van Agamemnon / De Opvolger

Auteur Ismail Kadare
ISBN 9789055157402
Verschijningsdatum 31-1-2007
Prijs € 19,90
Bindwijze Gebonden
 

Uit het Albanees vertaald door Roel Schuyt

De jaarlijkse 1 meiparade in Tirana komt eraan. De verteller van De dochter van Agamemnon heeft een uitnodiging gekregen en wacht nu op zijn geliefde, Suzana. Ze komt niet opdagen, wat voor hem geen complete verrassing is. Had ze immers niet laten doorschemeren dat hun affaire ongunstig was voor de loopbaan van haar vader, die steeds hoger opklimt in de partijgelederen? De relatie moet geofferd worden, zoals Agamemnon in de oudheid zijn dochter moest offeren.

***

'De Opvolger' is gebaseerd op de plotselinge mysterieuze dood van de vader van Suzana die inmiddels door de ziekelijke Albanese dictator Enver Hoxha is aangewezen als zijn opvolger. Mehmet Shehu was zo zeker van zijn toekomstige baan als dictator dat men hem in de wandelgangen de Opvolger noemde. Pleegde hij zelfmoord of was het moord? Dat is de vraag die iedereen bezighoudt. Wederom wordt Suzana’s lot, en dat van vele anderen, bepaald door grillige besluiten van hogerhand.

De sfeer van collectieve schuld, waanzin, zelfbeschuldiging en verraad in dit tweeluik is beklemmend. Weergaloos combineert Kadare historische feiten, politieke analyses en psychologische schetsen tot een originele thriller.