Facebook Twitter

De macht van de megaonderneming. Naar een rechtvaardige internationale economie

Auteur Smiers, Pekelharing & Huige
ISBN 9789461643933
Verschijningsdatum 28-1-2016
Prijs € 22,50
Bindwijze Paperback
 

Uit de greep van de megaonderneming

Sinds de crisis van 2008 is er toenemende ontevredenheid over het huidige systeem van bijna ongelimiteerde internationale vrijhandel. Steeds meer mensen verlangen naar ideeën over een rechtvaardiger en duurzamer inrichting van onze economieën.

In dit boek leggen de auteurs transnationale megaondernemingen, zoals Volkswagen, Monsanto en Starbucks, op de pijnbank. Ze laten zien hoe deze bedrijven (inter)nationale wet- en regelgeving weten te omzeilen en zo de uitgangspunten van vrije markt en democratie ondermijnen. Maar daar blijft het niet bij. Het boek bevat gedurfde voorstellen voor wezenlijke veranderingen op het gebied van het mededingingsrecht, het afschaffen van het intellectuele eigendomsrecht en de beperkte aansprakelijkheid van aandeelhouders; ondernemers die misdaden begaan krijgen hun terechte straf.

Het resultaat is een levendig geschreven, vlammend pleidooi voor een nieuwe economische orde, waarin geen enkel bedrijf de markt kan overheersen.

‘Wie nog meent in een democratie te leven, moet dit boek lezen.’ Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie, Universiteit van Amsterdam

‘Dit boek heeft de verdienste de huidige status quo te bevragen en op zoek te gaan naar een economie op mensenmaat.’
Peter Mertens, voorzitter Partij van de Arbeid, België