Facebook Twitter

Het paspoort

Auteur Bruno Frank
ISBN 9789461642011
Verschijningsdatum 28-3-2014
Prijs € 18,90 (ca.)
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Huib van Krimpen
Voor deze editie werd de oorspronkelijke vertaling geheel herzien.

Het paspoort (1937) is een betoverende roman waarin liefde, kunst, geweten en verzet om de voorrang strijden, terwijl de beklemming van het opkomende nazisme op elke pagina voelbaar is.

Prins Ludwig von Saksen-Camburg leeft in de turbulente jaren dertig een geïsoleerd bestaan als student kunstgeschiedenis. Terwijl zijn broer carrière maakt bij de SS, voelt Ludwig een steeds groter afgrijzen van het naziregime. Als zijn favoriete joodse professor aan de universiteit wordt ontslagen, stopt hij met zijn studie en laat zich door zijn vroegere huisleraar overhalen bij een verzetsgroep te gaan.

De groep wordt verraden, maar Ludwig ontspringt de dans en wordt door de autoriteiten over de grens gezet. Ze waarschuwen hem: zodra hij een voet in Duitsland zet, is het afgelopen met zijn medesamenzweerders, die allen zijn opgepakt. Maar Ludwig kan niet leven met de wetenschap dat zijn makkers in de kampen zitten.

Met een vals paspoort gaat hij terug naar Duitsland om de anderen te bevrijden. Deze beslissing zorgt ervoor dat hij zijn adellijke verleden achter zich kan laten en zijn roeping vindt.

‘Hij is een meester in het beschrijven van absurdistische scenes.’ - Wil Rouleaux in Trouw 

‘Van een betoverende tijdloze schoonheid.’ - Die Zeit