Facebook Twitter

In de greep van de technologie

Auteur Marcel Ham
ISBN 9789055159666
   
Prijs € 24,90
Bindwijze Paperback
 

Kinderen hebben straks allemaal een elektronisch kinddossier. Dementerende ouderen worden steeds vaker met hulp van camera’s en intelligente sensoren gecontroleerd. En voetbalsupporters zijn allang gewend aan elektronische surveillance.

Nieuwe informatietechnologieën zetten oude zekerheden op losse schroeven. Kan een oudere nog over zijn of haar eigen leven beslissen of bepalen de controleurs wanneer hij of zij gaat eten of naar buiten mag? Kun je als ouders verantwoorden waarom je erop hebt gegokt dat je kind geen erfelijke ziekte zou erven? En wie voelt zich verantwoordelijk voor een jongere in de gedigitaliseerde jeugdzorg wanneer ‘het systeem’ bepaalt of er wel of geen actie wordt ondernomen?

In In de greep van de technologie, het nieuwe jaarboek van TSS, tijdschrift voor sociale vraagstukken, geen betogen van technofoben of technogoeroe’s, maar antwoorden op de vraag hoe de immigrant, de verdachte, de reiziger, de zwangere vrouw, het kind of de oudere nieuwe technologietoepassingen ervaren. Met bijdragen van onder meer advocaat Geert-Jan Knoops, socioloog Willem Schinkel, filosoof Huub Dijstelbloem en WRR-onderzoeker Dennis Broeders.