Facebook Twitter

De veensoldaten

Auteur Wolfgang Langhoff
ISBN 9789461641625
Verschijningsdatum 5-3-2013
Prijs € 17,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Frank Schuitemaker

In een eindeloze veen- en heidevlakte, slechts tien kilometer van de Nederlandse grens, ligt het concentratiekamp Börgermoor. De bijna duizend gevangenen moeten zware dwangarbeid verrichten in het veen. Wolfgang Langhoff schrijft er met medegevangene Johann Esser het – inmiddels wereldberoemde – ‘Veensoldatenlied’. Al wordt het twee dagen later verboden, het lied vindt zijn weg, over de muren van het kamp heen, de wereld in.

Wolfgang Langhoff werd in 1933 door de Gestapo opgepakt en zat dertien maanden in concentratiekampen vast, waarna hij vluchtte naar Zwitserland. In 1935 publiceerde hij De veensoldaten, zijn autobiografische verslag van die periode. Het werd al snel in het Engels vertaald en verwierf wereldwijd bekendheid als een van de eerste ooggetuigenverslagen uit een concentratiekamp.

Op zakelijke toon beschrijft Langhoff het leven in de concentratiekampen Börgermoor en Lichtenburg, de willekeur en de onmenselijke behandeling waaraan de gevangenen blootstaan, de psychische druk en de vernederingen waaronder ze lijden, maar ook hun gevoel voor humor, hun levensmoed en onderlinge kameraadschap. Een aangrijpend document humain van blijvende waarde.