Facebook Twitter

Koeriers voor de keizer

Auteur Menno Hurenkamp
ISBN 9789461641645
Verschijningsdatum 7-9-2012
Prijs € 14,95
Bindwijze Paperback
 

Met illustraties van Galina Bolkonskaja

Op 7 september is de slag bij Borodino 200 jaar geleden. Het is ook de verschijningsdag van Koeriers voor de Keizer. . .

. . . een spannend kinderboek dat zich afspeelt tijdens en vlak na deze beroemde veldslag, die het einde inluidde van de zege­tocht van Napoleon.

De 14-jarige Nicolas van Schauburg is de zoon van een Hollandse officier in het leger van Napoleon. In het jaar 1812 trekken Nicolas en zijn vader samen met soldaten uit heel Europa op tegen Rusland. Maar Rusland geeft zich niet zo snel gewonnen.

In een brandend Moskou sluit Nicolas vriendschap met Alexander, zoon van een Russische edelman. De twee jongens mogen mee op een missie om een vredesvoorstel van Napoleon aan de tsaar over te brengen. Onderweg gaat er van alles mis. Zal het ze lukken om op tijd het hof van de tsaar in Petersburg te bereiken?

- - -

HISTORISCHE FEITEN EN PERSONAGES UIT KOERIERS VOOR DE KEIZER

  • Op 7 september precies 200 jaar geleden werd de slag bij Borodino geleverd, de veldslag die voor Napoleon Bonaparte het begin van het einde betekende. Hij viel met honderdduizenden soldaten aan en kwam met enkele duizenden sol­daten terug. Een jaar na Borodino stond Tsaar Alexander zegevierend in Parijs. Nog eens een jaar daarna werd Napoleon definitief verbannen naar St Helena. De oorlog van 1812 tekende de grenzen van Europa voor tenminste 100 jaar
  • Hoe Napoleon een brief meegeeft aan Baron Ivan Jakovlev wordt beschreven in de memoires van schrijver Alexander Herzen (1812-1878), een van de stamvaders van het liberalisme. Hij werd uit Rusland verbannen wegens zijn kritiek op de Tsaar.
  • Lev Nikolaevitsj Tolstoi en Pjotr Iljits Tsjaikovski hebben een reusachtig stempel gedrukt op de verbeelding van 1812 in Rusland en ver daarbuiten, met de roman Oorlog en Vrede en de Ouverture 1812.
  • Militair strateeg Carl von Clausewitz begon in 1812 zijn carrière in het leger van Alexander I.