Facebook Twitter

De laatste zomer van de rede

Auteur Tahar Djaout
ISBN 97890551558997
Verschijningsdatum 28-6-2008
Prijs € 9,95
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Frans door Henne van der Kooy

Boualem Yekker is boekhandelaar. Hij drijft een kleine boekhandel in een land dat meer en meer in de greep raakt van fundamentalisten, de Waakzame Broeders. Boualem Yekker heeft een bijzondere band met boeken. Zij zijn voor hem ‘onwankelbare vrienden, die de eeuwen en de jaren in zich dragen, zonder ook maar iets van hun kracht en helderheid te verliezen’.

Maar in wat hij later de laatste zomer van de rede zou gaan noemen, worden de eerste tekenen van een onheilspellende toekomst zichtbaar. Brigades Verlichte Verlossers maken de stranden onveilig, bij wegversperringen vallen jonge bebaarde mannen de inzittenden van auto’s – vooral de vrouwen – lastig. Na de zomer wordt de situatie steeds ernstiger. Wanneer kinderen hem bekogelen met stenen en hij geregeld wordt opgepakt en dreigbrieven ontvangt, vraagt Boualem Yekker zich af of boeken nog wel redding kunnen brengen.

De laatste zomer van de rede, een poëtische vertelling van grote kracht en schoonheid, is het politieke testament van de Algerijnse schrijver en journalist Tahar Djaout. In 1993 werd hij door fundamentalisten op brute wijze voor zijn huis vermoord.