Facebook Twitter

Vijf dagen in juni

Auteur Stefan Heym
ISBN 9789461640901
Verschijningsdatum 1-6-2012
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Jaap Walvis

‘Collega’s! Arbeiders van VEB Merkur! Tien procent normverhoging betekent tien procent loonsverlaging! Tien procent normverhoging betekent tien procent meer uit jullie botten geperst! Herinneren jullie je wat partij en regering beloofd hebben? – Hogere lonen, lagere prijzen! En wat krijgen jullie? – Lagere lonen, hogere prijzen! Dat is geen socialisme meer, dat is bloedzuigerij!’

Berlijn, juni 1953. De spanningen in de fabriek Merkur lopen op. De werknemers zijn ontevreden met het voornemen van de regering de normen voor de productie te verhogen. Ze hebben de Weimarrepubliek en Hitler overleefd; de nieuwe machthebbers uit de Sovjet-Unie zeggen de arbeiders te vertegenwoordigen. Moeten ze dan nu gaan staken tegen hun eigen leiders?

Vijf dagen in juni is een meeslepend vertelde en spannende roman waarin Stefan Heym vertelt over een aantal personages in de Berlijnse fabriek aan de vooravond van de Volksopstand van 1953. Een ingenieuze plot vol liefde en bedrog, solidariteit en verraad en tegengestelde belangen tussen Oost en West maakt duidelijk hoe de staking uit de hand liep. Deze Volksopstand was de eerste opstand die, net als de latere opstanden in Praag en Boedapest, door de Sovjets met geweld werd neergeslagen. De Koude Oorlog was begonnen.

‘Een opwindend, belangrijk en ongemakkelijk boek.’ – Süddeutsche Zeitung

Spannende roman over de Volksopstand in Berlijn