Facebook Twitter

De laatste tyfoon

Auteur Graa Boomsma
ISBN 9789461641342
Verschijningsdatum 29-5-2012
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

Maandag 21 juli 1947, zeven uur ’s ochtends. Het eerste bataljon stoottroepen van de T-brigade – het eerste vrijwilligersbataljon dat na de bevrijding van Nederland werd gevormd – is de pantservuist van de opmars naar het zuiden vanuit Semarang. Het eerste doel is het villadorp Oerangan, dat door de Britse artillerie in november 1946 bijna volledig in puin is geschoten.

De militaire Operatie Product is begonnen. Het doel: Java bezetten om economisch voordeel te halen en een betere onderhandelingspositie te krijgen. Een van de soldaten is Kerst, de vader van de naamloze hoofdpersoon, die de werkelijkheid van zijn vader en de koloniale oorlog probeert de doorgronden en verslag doet van zijn onderzoek.

In De laatste tyfoon voert Graa Boomsma de lezer via direct, beeldend proza mee naar de schokkende gebeurtenissen van toen: in brand gestoken kampongs, gefolterde pemoeda’s, bombardementen en beschietingen. De hoofdpersoon geeft een indringend beeld van de wijze waarop zijn vader de oorlog beleefd moet hebben en van de toenemende vervreemding waar deze aan ten prooi viel. ‘De laatste tyfoon’ is een unieke roman over het trauma van de dekolonisatie. Feit en fictie vermengt Boomsma tot een meeslepend verhaal, dat de lezer tot aan de laatste pagina vasthoudt.

‘De laatste tyfoon beschrijft rechtstreeks de smerige oorlog waarover zo lang veelzeggend is gezwegen.’ – de Volkskrant

‘Ons Vietnam-trauma? (…) Authentiek, historisch juist (...) Een spannend verhaal.’ – Vrij Nederland