Facebook Twitter

Steen is liefde

Auteur Eveline Hasler
ISBN 9789055158935
Verschijningsdatum 30-3-2010
Prijs € 17,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Hanneke Los

München 1907. In café Stefanie, waar bohemiens en avant-gardekunstenaars zich verzamelen, zijn de revolutionaire behandelmethodes van psychoanalyticus Otto Gross het gesprek van de dag. Zijn therapieën duren dag en nacht, hij maakt geen onderscheid tussen leven en leer. Als een van de origineelste leerlingen van Freud geniet hij veel aanzien. Tegelijkertijd weet iedereen van zijn cocaïneverslaving en zijn vele liefdesrelaties.
Als de fabrikantenweduwe Ullmann in de stad komt wonen en samen met haar dochter Regina het café bezoekt, heeft Gross snel door hoe complex de relatie tussen moeder en dochter is. De dominante moeder maakt reclame voor haar getalenteerde dochter die schrijfster wil worden, maar Gross vermoedt dat Regina zich eerst van haar zal moeten bevrijden, voordat ze zich als schrijfster kan ontwikkelen. Gross neemt Regina in behandeling. Dat is het begin van een turbulente liefdesrelatie, waarin Regina grote persoonlijke offers brengt, maar die uiteindelijk leidt tot uitzonderlijke artistieke prestaties.
Steen is liefde is een hartverscheurende liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van de zich snel ontwikkelende pyschoanalyse aan het begin van de twintigste eeuw. Regina Ullmann werd bekend als schrijfster van een klein, maar bijzonder oeuvre, dat geprezen wordt door de grote schrijvers van haar tijd zoals Rainer Maria Rilke, Thomas Mann en Herman Hesse.