Facebook Twitter

De schreeuw van Bastion Veere

Auteur Theo Para
ISBN 9789055154418
Verschijningsdatum 2-10-2009
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

Om de rechtsorde in Suriname

Op 8 december 1982 werden vijftien critici van het militaire regime in Suriname zonder vorm van proces doodgeschoten op Bastion Veere in Fort Zeelandia. Pas in 2007 is er een strafproces begonnen tegen hoofdverdachte Bouterse en zijn trawanten. Volgens The New York Times zou Suriname met het strafproces tegen de decembermoordenaars breken met de Zuid-Amerikaanse cultuur van straffeloosheid. Het strafproces is de lakmoesproef voor de Surinaamse rechtsstaat, een kritiek moment voor een land waar de ernstige mensenrechtenschendingen voor velen nog steeds taboe zijn.

Theo Para, Boutersecriticus van het eerste uur, verliet Suriname na de decembermoorden. Zijn vriend en collega-publicist Bram Behr was een van de vijftien slachtoffers. De schreeuw van Bastion Veere, verzameld werk van columns, essays en toespraken, bundelt zijn langdurige publicistische opstand tegen de (post-)dictatoriale straffeloosheid in zijn geboorteland. In boeiende beschouwingen en verontrustende analyses verhaalt Para niet alleen van de worsteling van een kleine Caribische bevolking tegen een misdadig regime, maar waarschuwt hij ook voor een autoritaire terugval.

Over het werk van Theo Para:

‘Eigenlijk zou ik Theo Para’s analyse graag zelf geschreven hebben, maar ik miste er de tijd, de begaafdheid en de levenskracht toe. Des te meer verheugt het mij te mogen meemaken dat de pen in langjarige dienst van het droombeeld “Suriname” nu door een veel jongere hand is overgenomen.’ – Albert Helman (1903-1996) in zijn voorwoord bij In de schaduw van de Mamabon

‘... Multatuliaanse moed.’ – prof. mr. dr. F.E.M. Mitrasing (1921-1998) in zijn voorwoord bij Belogen land

‘Suriname’s geweten’ – Hans Buddingh' in NRC Handelsblad over Wraak der wijsheid